Kaya Tuzu selülit yapar mı?

Yıllardan beri biz kadınların hep sorduğumuz soru: Tuz selülit yapar mı? Bu soru son zamanlarda evrime uğradı: Kaya Tuzu selülit yapar mı? oldu. 

Kaya tuzu ve benzerlerinin popüler olmasıyla bireysel ve amatör araştırmalar da başladı tabii. Araştırmalarla birlikte denemeler, yanılmalar, tavsiyeler, ahkam kesmeler de peşi sıra geldi. Gelmeye de devam ediyor.

Benim de konu hakkında görüşlerim olacak tabii. Sağlıklı yaşam, ödem ve selülit hakkında düşünceler ve söyleyecekler zaten hiç bitmez.  

Öncelikle ben hep tuzun zararlı olduğunu düşündüm. Böyle düşünmemin sebebi yıllardan beri annelerimizin kullandığı tuzlardan, yemeklere lezzet katması dışında pek bir fayda görememem. 

Tam tersi ödem yapması, kilo almaya neden olması, çok yediğinde körlük yapması!, selülite neden olması gibi zararları kazındı beynime hep.

Son zamanlarda konu uzmanlarının alışageldiğimiz tuzların işlem görmesi nedeniyle zararlı hale geldiğini bas bas her yerde bağırmaları düşündürmeye başladı.  Yani bu tuzlar Rafine Tuz.

Aslında tuzun zararlı olmadığını ama insanların her zaman her şeye yaptıkları gibi zararlı hale getirdiklerini öğrendim. Yani aslında tuz değil Rafine Tuz zararlıymış. 

Rafine tuzu vücut saldırgan bir yabancı madde olarak algılıyor. Ve  rafine tuzu kendini korumak için bir an önce atmak istiyor. Bu nedenle  tüketilen aşırı miktarda tuzun süzülmesi ve atılması, böbreklerimiz ve tüm boşaltım sistemi üzerinde önemli bir yük ve baskı oluşturuyor. 

Bu durumda Rafine Tuz vücudumuzda aşırı su birikmesine yani ödeme sebep oluyor. Aşırı ödem de kalp yetersizliğine bile yol açabiliyor.

İşte biz kadınların en büyük derdi ve düşmanı olan selülit de bu nedenle oluşuyor. 

Gerçi son dönemde popüler kültürün yükselen değeri, ülkemizin medarı iftiharı, sosyal medya fenomeni, üstat Nusret beyefendinin yaptığı tuz ekme şovundan sonra rafine ya da değil tuzun her çeşidinden tiksindim. Ama gerçekler bir yana Nusret bir yana tabii:)

Nusret kadar olmasa da! son yıllarda tuzun da bir popülaritesi oluştu.

Kafalarda tuzla ilgili oluşan algılar değişti zamanla. Mesela eskiden bizim için Billur Tuz vardı. Şimdi Billur Tuz tüh kaka oldu sanki. Çünkü bu tuz, rafine tuz. 

Bununla birlikte bazı tuzların faydalı olduğunu düşünmeye başladık. Bunlar yakın zamanda hayatımıza giren: Kaya Tuzu, Deniz Tuzu, Himalaya Tuzu. Bir de bunların pembesi var, beyazı var. İri taneli olanı var. Öğütülmüşü var. 

Bunların arasında benim favorim Kaya Tuzu. Kaya Tuzu ile ilgili pek çok soru sordum. Soruların cevaplarını araştırdım. Mesela ilk sorum ”Kaya Tuzu selülit yapar mı?” oldu. Kaya Tuzu kalbe zararlı mı? Tansiyona etkisi ne? 

Öncelikle şunu öğrendim ki Tuz vücudumuz için gerekli. Çünkü tuz, Sodyum içeriyor. Sodyum da vücuttaki sıvı dengesinin sürdürülebilmesi gerekli bir mineral. Sodyum vücut sıvılarının dengesini ve basıncını düzenliyor. Hücrelerin içindeki ve dışındaki suyun dengeli dağılımını sağlıyor.

Yeteri kadar Sodyum almazsak kusma, zihinde bulanıklık, solunum yetersizliği ve ağrılar gibi pek çok sorun yaşamamız mümkün. Alınması gerekenden fazla tüketirsek de  ödeme, kan basıncının yükselmesine ve yüksek tansiyona neden olabiliyor. 

Günlük ihtiyacımızı karşılayacak tuz miktarı sadece 6 GRAM.

Benim favorim olan Kaya Tuzu ile ilgili özellikle Canan Karatay’ın yaptığı açıklamalar içimi daha da rahatlattı. Nusret’in tuzla ilgili içimde oluşturduğu soğukluk, yaptığım araştırmalar ve Canan Karatay sayesinde ılıklığa dönüştü:)

Canan Karatay’a göre insan vücudu için gerekli olan 92 mineralden 84’ü bozulmamış olarak kristal kaya tuzunda bulunuyor ve bu tuz ömrü uzatıyor. 

Açıklamaları bana çok mantıklı geldi. Mesela Canan Hoca’ya göre Kaya Tuzu hiç bir kimyasal içermiyor ve hiç bir çevresel kirlenmeye maruz kalmıyor. Bu nedenle çok faydalı ve önemli. 

Hocamız ayrıca, Kaya Tuzunun tansiyonu yükseltmediğini söylese de fazla tüketildiğinde böbrek, tansiyon ve kalp hastaları için pek de sağlıklı olmayacağını iddia eden uzmanlar da var. 

Ben de  fazla tüketildiğinde Kaya Tuzunun da zararlı olabileceği düşüncesindeyim.

Peki asıl soruya gelelim: Kaya Tuzu selülit yapar mı?

Kaya Tuzu da selülit yapabilir. Çünkü içeriğinde Sodyum var. Sodyumun fazlası ise vücutta sıvı tutulmasına neden olur.

Yani Kaya Tuzunu da fazla tüketirsek, vücudumuz su tutacağından selülit oluşumuna neden olur.

Rafine tuzlar gibi zararlarından çok yararları çok fazla olsa da beslenirken her şey de oluğu gibi Kaya Tuzunda da yeterli ve dengeli tüketim çok önemli.

Kaya Tuzu selülit yapar mı? sorusuna tersten giderek cevap verirsek, Kaya Tuzu; kan dolaşımını hızlandırdığı, sindirim bozukluklarına iyi geldiği ve daha iyi oksijen almamıza neden olduğu için dengeli tüketildiğinde selülitle savaşta yardımcı olabilir. 

Kaya Tuzu tüketmemiz için diğer nedenleri de şöyle sıralayabilirim. 

Kaya Tuzunun Faydaları:

  • Minerallerin hücresel emilimini kolaylaştırıyor.
  • Vücudun PH dengesini koruyor.
  • Vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasına yardım ediyor. 
  • Sindirim bozukluklarına iyi geliyor.
  • İştah artırıyor. 
  • Kan dolaşımını hızlandırıyor ve kan basıncını dengeliyor. 
  • Kan şekerini dengeliyor. 
  • Romatizma, kas ağrıları ve kemik ağrılarına iyi geliyor.
  • Kas kramplarına karşı faydalı. 
  • Bağışıklık sistemi için fayda sağlıyor. 
  • Vücuttaki su emilimini arttırmaya yardımcı oluyor. 
  • Damar sağlığını koruyor. 
  • Yaşlanma etkilerini azaltıyor. 
  • Uykusuzluğa iyi geliyor ve uykunun düzene girmesine yardımcı oluyor.
  • Kaya tuzu ağız spreyi olarak kullanıldığında, dişlerin beyazlatılmasına yardımcı oluyor. 

 

 

 
Please follow and like us:
error0
fb-share-icon
Tweet 20
fb-share-icon20

“Kaya Tuzu selülit yapar mı?” için 2 yanıt

  1. I like the valuable info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your weblog and check again here
    regularly. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here!
    Good luck for the next!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir