Güneşin faydaları ve zararları

Konumuz: Güneşin faydaları ve zararları.

Ama önce Güneş’e bir giriş yapmak lazım:) Güneş bir yıldız. Güneş Sisteminin merkezindeki yıldız. Dünyaya en yakın yıldız. Yaşamın temel kaynağı. Güneş hayatın devamını sağlıyor. Isı ve ışık kaynağı. 

Güneş ışınları, tüm biyolojik varlıkların hayatta kalmasını, hastalık kaynağı bir çok mikro organizmanın da yok edilmesini sağlıyor. Fotosentez için hayati bir rol oynuyor.

5 milyar yıldır yaşam kaynağı olan Güneş, bir o kadar yıl daha yaşamı devam ettirecek enerjiye sahip. 

Ama Güneş yaşamın asıl kaynağı olacak kadar insanlara faydalı olduğu kadar çok zararlı da olabilir. 

Ozon tabakasının artık eskisi gibi bizi güneş ışınlarının zararlarından koruduğu konusunda emin olamadığımız için zararlarına karşı tedbir almak gerekiyor. 

Asıl önemlisi Güneşin faydaları ve zararları ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor. 

Güneşin zararları:

1. Kırışıklar oluşmasına neden olur: Güneş ışıkları, cildimize esneklik kazandıran liflerin zarar görmesine neden olduğu için kırışıkların oluşmasına neden olur. Elastin cilde esneklik sağlar. Cildimizi direkt olarak ve uzun süre Güneş ışınlarına maruz bırakırsak, Elastin zarar görür. Bu da esnekliğin azalmasına ve sarmalara neden olur. 

2.Çillenmeye neden olur: Özellikle beyaz tenlilerin korumasız ve direkt olarak Güneş altında kalması ciltlerinin çillenmesine neden olur. Bence görüntülerinin çok çirkin olması dışında çillerin herhangi bir zararı yok. Ama bazen cilt kanseri belirtilerine benzedikleri için kanserin fark edilmesinin gecikmesine neden olurlar. Yani aslında bence hem güzellik hem de sağlık açısından çok kötüler. 

3.Cilt lekelerinin oluşmasına neden olur: Özellikle denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra, iyi kurulanmazsanız cildinizde lekeler oluşur. Çünkü cildinizde kalan su damlacıkları adeta bir büyüteç görevi yaparak, bulunduğu noktanın yanmasına ve renk değiştirmesine neden olurlar. Küçük kahverengi lekeler işte bu yüzden oluşurlar. 

5.Ciltte pullanma ve kabuklanmaya neden olur:  Güneşin altında çok fazla süre ve korunmasız kalmak, ellerde, boyunda ve yüzde kızarıklığa neden olabilir. Ya da ciltte kabuklanmalar ve pullu bir görüntü oluşabilir.  Beyaz tenlilerin bu sorunlarla karşılaşma olasılığı daha fazladır. Bu nedenle korunmaya esmer ve buğday tenlilere göre daha fazla  çok daha fazla dikkat etmeleri gerekir.  Burada da deri kanserine dönüşme riski olduğu için bu tür belirtilerde zaman kaybetmeden doktora göstermek çok önemlidir.  

6.Katarakta neden olur: Gözlerin de Güneş ışınlarından korunması gerekir. Şapka ve güneş gözlüğü kullanmamak yani korunmamak gözlerde katarakta neden olabilir. Bu da görmede sorunlara yol açar. 

7.Dudaklarda kuruluğa ve çatlamalara neden olur: Güneş ışınlarına fazla maruz kalan dudaklarda kuruluk ve çatlamalar oluşur. Kuruluk, çatlama ve kabuklanmalar da deri kanserine neden olabilir. Özellikle bütün gün Güneş altında çalışanlarda görüldüğü için bu belirtileri gösteren dudaklar ”çiftçi dudağı” olarak adlandırılır. 

8.Cillte yanıklara neden olur: Bu bildiğimiz Güneş yanığıdır.  Uzun süre Güneşin altında kaldığımızda Güneşin ultraviyole ışınları deri hücrelerinin yanmasına ve hasar görmesine neden olur. Birinci derece yanıkta yanma ve hasar çok derinlerde değildir. Derinin üst tabakası kızarır ve acıya neden olur.  İkinci derece yanık ise çok daha fazla acıya neden olur. Derinin daha derin tabakaları etkilenir, kızarıklar ve kabarcıklar oluşur. Yani deri su toplar.

Bunu ben yaşadım. Güneşin altında şemsiye falan olmadan uyuyakalmışım. Uyandığımda diz kapaklarım ve hemen üzerindeki bölgede kabarcıklar oluştu. Çok acı veriyor ve tedavisi de hiç kolay olmuyor. Bu nedenle aman dikkat!

Tüm bunları yaşamamak için ne yapmalıyız? Bence güneşlenmemeliyiz. Beyaz ten her zaman iyidir ama illa güneşlenmek istiyorsak işte yapılacaklar:

Güneşin zararlarından korunmanın yolları:

1. Saat 10:00 ile 16:00 arasında Güneşe çıkmamak gerekir. 

2. Bir şekilde dışarıda olmamız gerekiyorsa yüksek faktör korumaya sahip krem  kullanmak gerekir. Genelde 30 faktör dense de ben en az 50 faktör kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Açıkta kalan her yere bu kremi sürmek gerekir. 

3. Kış güneşinde bile korumalı krem kullanmak gerekir. Yazın bulutlu günlerde de krem sürmeyi ihmal etmemeli. 

4. Hafif ve açık renkli giysiler tercih etmek gerekir. 

5. Terliyorsak ya da suya girip çıkıyorsak kremi tekrar sürmek gerekir. 

6. Krem sürsek de mutlaka şapka ve gözlük kullanmalı. Gözlük camlarının gerçekten UV filtreli olduğundan emin olmamız gerekir. Yani şekli güzel, yakıştı diye ucuz gözlük kullanmayın!

Evet Güneşin zararları var. Korunmanın da yolları var. Güneşin faydaları ve zararları var. Ama yaşam kaynağımız Güneşin de iyi taraflarını görmek ve faydalanmak gerekir değil mi?

Güneşin faydaları:

1. Benim için en büyük faydası: İçimi açması:) Yani verdiği pozitif enerji. Yani aslında bunun bilimsel açıklaması var tabii ama benim psikolojim için Güneş neredeyse her şey demek.

Bilimsel olarak da durum şöyle: Güneş ışınları beyinde Serotonin ve Endorfin üretilmesine neden olduğu için mutluluk veriyor. Bunalım ve depresyon hislerine kapılmanıza da engel oluyor. 

2. Hormonların dengelenmesini sağlıyor: Güneş hormon üretiminin düzenlenmesini ve böylece dengelenmesini sağlıyor.

3. Uykusuzluğa iyi geliyor: Gündüz güneş görenlerde, hava karardıktan sonra melatonin üretimi daha erken oluyor ve gece uykuya dalmaları da kolaylaşıyor. 

4. Güneş ışınları D Vitamini üretimini artırıyor: Aslında en önemli faydası da bu. Güneş ışınları ciltteki yağı D vitamini üretmesi için harekete geçiriyor. Sentezlenen D vitamini kana geçerek, kas ve yağ dokusunda depolanıyor. 

Güneş ışınları eğik gelmesi, D vitamini oluşumu için yetersiz kalıyor.  Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, çok değil  10-15 dakika koruyucu krem, şemsiye vs kullanmadan  güneşlendiğimizde D vitamini sentezi gerçekleşiyor. Vücudumuz 3-4 ay yetecek kadar D vitaminini depolayabiliyor. 

D vitamini ise bağırsaklardan Kalsiyum ve Fosfor emilimi için çok önemli. 

D vitamini eksikliği kemiklerin zayıflamasına ve kas gücünün azalmasında neden oluyor. Kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Depresyon eğilimine ve mutsuzluğa neden oluyor. 

Güneş Dünya için önemli bizim için daha önemli. Güneşin faydaları ve zararları var. Zararlarına maruz kalmadan faydalanmak gerekiyor. 

Bu arada balık yağı, yağlı balıklar, süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, yumurtanın sarısı, maydanoz ve mantarın D vitamini açısından zengin olduğunu hatırlamakta da fayda var. Bol bol yemek gerek:)

 

 

 

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon
Tweet 20
fb-share-icon20

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir